söndag 10 mars 2013

Det är bara att fokusera

Ibland ser tillvaron mörk ut, alla odds verkar gå emot en och det lilla hopp man hade att nå framgång har precis dött. Det är då man behöver det där lilla extra, en liten skjuts framåt som hjälper en att få grepp om situationen. I Eon IV heter detta Fokus.

Fokus är en resurs som används för att förbättra oddsen vid tärningsslag. För 1 Fokus får man en bonus på +1T6 som gäller för ett slag - sedan blir det successivt dyrare upp till +4T6. Som mest kan man ha 10 Fokus även om detta kan variera beroende på personens välbefinnande. Fokus återfås primärt när karaktärsdrag uppfylls (mer om det senare) även om man får igen lite även av en god natts sömn. Fokus ersätter helt alla former av Ödestärningar som funnits i tidigare utgåvor.

2 kommentarer:

 1. Det här är en orealistisk fundering om extra regler som jag tänkt ut för skojs skull, snarare än för att jag tror att den kan tillämpas praktiskt utan t.ex. datorhjälp.

  Jag har också tänkt på fokus, men då snarare som en funktion för multi-tasking. Tanken är att man har ett antal fokuspoäng att spendera på sina handlingar, ju fler man lägger på en handling desto lättare blir den, kanske som i T10-systemen. Så säg att man har fyra poäng under en stridsrunda, som kan läggas på fyra lätta handlingar, två svårare eller en riktigt djävulsk en.

  Det här finns ju förstås redan med i de flesta system, men kruxet jag tänker mig är att man dessutom har ett antal passiva fokus som by default är spenderade på olika typer av uppmärksamhet och planering, som man kan lösgöra och satsa på ens aktiva handlingar, till priset av att man förlorar tillgång till uppmärksamhet eller planering för en liten tid.

  SvaraRadera
 2. Det låter som ett intressant system, särskilt i en modern setting där det kanske är viktigare att se en gevärspipa och agera efter det eller chansa på att slänga sig i skydd, etc.

  Fokus i Eon IV är ju en mer långtgående resurs och handlar inte direkt om fokus-för-stunden utan mer kring stress, överansträngning, instinkt och så.

  SvaraRadera