torsdag 8 december 2011

Händelsetabeller


En viktig del i Rollpersonsskapandet är självklart händelsetabellerna. I Eon IV finns det fyra stycken av dem. Dessa är INTRIGER & ILLGÄRNINGAR, STRID & DRABBNING, FÄRDER & ÄVENTYR samt KUNSKAP & MYSTIK.

En rollperson får allt som allt 6 slag på tabellerna. 1 av slagen kommer från rollpersonens bakgrund. 4 av slagen från yrket och 1 av slagen är från en valfri tabell.

95% (om inte mer) av resultaten är helt nyskrivna och självklart anpassade till det nya regelsystemet. Tanken är att händelsetabellerna kommer vara än mer viktiga och inspirerande för rollpersonen och att inga resultat enbart är dåliga. Alla för något bra med sig.

Just nu så är vi närmare 100 resultat på vardera tabell. Frågan är bara om det blir för många? Vill ni ha 400 tabellresultat i Eon IV eller skall vi kanske nöja oss med 50 eller 75 resultat per tabell?

10 kommentarer:

 1. 400 låter som ett rimligt antal. 100 per tabell kommer i längden bli lite och spelledare kan troligen själva komma att ändra om dessa då de börja utarmas. Ha ett långsiktigt perspektiv om att denna version skall finnas ute på marknaden i x antal år. Jag vet inte vad ni räknar som en rimligt tidsrymd för en rollspelsbok av detta slag som grundregelbok att hålla sig på marknaden. Men säg 5 år. Detta innebär om vi tar de som ligger mellan hardcore och inte hardcore spelaarna, troligen kan slå genom de där tabeller på drygt ett år. Så ur ett hållbarhetsperspektiv är antalet definitvt rimliga.

  Vad gäller ur rollspelselement är ju fler desto bättre, under förutsättning att resultaten skiljer sig åt och ger karaktären en egen märkning och gör just denne speciell. För gör de inte det kan lika gärna fantasin användas och spelledare delar ut tekniska nack- och fördelar så som denne anser stämmer överrens med spelaren egenpåhittade bakgrunder.

  Jag vill passa på att tala om att jag och min spelgrupp starkt uppskattar er på Neogames som arbetar med Eon! Vi har haft mycket underhållning med detta rollspel!

  SvaraRadera
 2. Talat av någon som skapat alldeles för många karaktärer i varierande rollspel genom åren, så är det helt klart ju fler desto bättre. Fler än 100 per tabell kan bli svårt att få in (utan att använda undertabeller e.d.), så det är helt klart godkänt!

  Har förmodligen varit med på ett hörn till skapandet av minst 50 karaktärer till Eon I-III, och de tabellerna känns ganska familjära vid det här laget, även om det är betydligt bättre än exempelvis 2T20-tabellerna till Mutant Chronicles =)

  SvaraRadera
 3. 400. Maximalt antal, full valfrihet för oss tabellälskare. Ju mer varierat desto bättre. =)

  Vill för övrigt tacka för erat jobb med systemet både till Neotech och Eon. Det har gett mycket glädje. =)

  SvaraRadera
 4. Helt klart 400, mer är alltid bättre och roligare. Ser fram emot Eon IV, ge mig!

  SvaraRadera
 5. Det verkar vara en viss enighet om att 400 är ett rimligt antal och jag kan inte annat än hålla med. Det är alltid kul med nya händelser och att få "rånad" på karaktär efter karaktär är inte så lockande (SL kan ju självklart välja att "hjälpa till").

  Tänk bara på att om det ska vara ett 'the more the merrier' antal så behöver inte alla händelser nödvändigtvis ha både bra och dåliga egenskaper. Sen är det alltid roligt med egenskaper som former en karaktär och som inte nödvändigtvis är bra eller dåliga, snarare är de vad man väljer att göra de till och i vilken mån man väljer att tillämpa och spela efter sina händelser.

  Keep up the good work nonetheless, kommer bli häftigt med de nya inriktningarna!

  SvaraRadera
 6. Intämmer med ovanstående. 400 är klart uppskattat. :D

  SvaraRadera
 7. Tack för alla värmande kommentarer. Det är kul att ni uppskattar Eon och vi hoppas att allt slit vi lägger ned skall löna sig :)

  Det känns som att vi skall maxa det så mycket som möjligt med 400 då. Vi har redan skapat ungefär 320 resultat allt som allt och dessa känns varierande och dramatiska. Så vi skall se om vi kan få ut 80 till. Har ni något förslag på ett resultat som bara MÅSTE vara med så skriv in det nedan så skall vi se vad vi kan göra ;)

  /Nallo the Necromancer

  SvaraRadera
 8. Skitbra med utveckligsrapport. Forsätt att göra världens bästa rollspel ännu bättre! Kul att ni inte kommer dela upp i för- och nackdelstabeller utan låta de bakas samman. En nackdel kan ju också ha positiva egenskaper. Förslag på måsten:

  Livsomvälvande händelse: Rollpersonen levde en gång i tiden ett helt annorlunda liv men ngt hände som helt förändrade rollpersonens personlighet och syn på livet. Ex. en rumlare som får ett religöst uppvaknande, en mördare som får ångest, en präst som tappar sin tro,

  SvaraRadera
 9. Vi är ett gäng som ofta sitter och bara slår fram karaktärer för att det är roligt att se vilka kombinationer man kan få fram och vilken potential karaktären har att utvecklas.

  Vi skulle gärna se 10 tabeller med iaf 70-80 resultat på varje. Bakgrundstabellerna är lite det som gör eon, bortsett från den fantastiska världen då förstås...

  Kommer inte på stående fot på vilka andra tabeller man skulle vilja ha med men de 4 som nämns låter riktigt bra.

  Personligen skulle jag också se mer än 6 slag 10-12 skulle jag vilja ha.

  /Ziir

  SvaraRadera