söndag 1 december 2013

Eon IV för 3 år sedan

För nästan exakt tre år sedan så postades det första inlägget här om Eon IV (http://neobloggen.blogspot.se/2010/11/eon-iv.html). På den tiden trodde vi att Eon IV skulle bli relativt likt tidigare Eon. Den stora skillnaden skulle vara omvända Ob-tärningar och i övrigt skulle den initiala grundboken vara en nedskalad variant av Eon 3 på 160-200 sidor.

Istället har vi fått fram ett helt annat Eon som kanske inte har ett enda stycke gemensamt med Eon 3! Vi i teamet är mycket glada att det blev så och nu jobbar vi som bekant intensivt med att bli klara med det sista så att det kan släppas.

4 kommentarer:

 1. Kämpa på med ert goda arbete:)!
  Är väldigt spel sugen;)!

  SvaraRadera
 2. Jag har droppat på sidan med ganska långa intervaller mellan. Det var även längesedan jag var aktiv med rollspelande.
  Detta till trots upphör ni inte att väcka låga, som finns hos oss alla rollspelsfantaster, i mig varje gång jag tar del av det material, tankar och visioner ni delar med er av i era blogginlägg!
  Trots att rollspel för närvarande inte är ett aktivt görande i min vardag finns ett stort sug att köpa in kommande Eon IV och ta del av den värld ni skapar och som skänkt både mig och mina vänner som spelat Eon många åtskilliga gånger!

  Detta inlägg syftar mest till att beskriva den uppskattning ni förtjänar för det engagemang och den energi ni lägger i skapandet av Eon!

  SvaraRadera
 3. Alla som kommenterar här är så okritiskt positiva, ja ni gör säkert ett bra jobb med Eon 4 men...
  Genom att inte ge ut tre enligt mig väldigt viktiga moduler till Eon 3 så anser jag att ni sviker era kunder, dessa moduler är:
  VILDDJUR & BRUKSDJUR, DEMONER & DEMONOLOGI och SCHAMANER & DRÖMVANDRARE.
  Kommer dessa moduler ut till Eon 4 så kommer de inte att vara bakåtkompatibla med äldre Eon, och har man som jag lagt ett par tusen på grundregler och moduler så känner jag mig helt klart sviken av er. Kommer INTE att införskaffa fjärde upplagan av Eon.

  Det här tycker jag är synd för Eons system är förmodligen ett av världens bästa som finns idag och vill ni tjäna pengar så översätt det till engelska i stället för att nå ut på den internationella marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte nämna modulerna Jargiska kejsardömet och liknande. Jag håller absolut med om att det nuvarande Eon är det bästa regelverket jag någonsin sett. Jag har upprört mig en del över andra moderna rollspel som gått över till präktiga regelböcker med fina färger och regler som är klart undermåliga. Nu är förstås inte färgsprakande illustrationer det som gör ett rollspel dåligt, men det är rätt trist att betala det lilla extra för all färg och präktighet. Eon III är ett mästerverk i sin enkla formgivning och sina fantastiska regler. Den enkla formgivningen gör böckerna prisvärda, och de fantastiska reglerna gör gör det förstås ännu mer så. Varför inte fortsätta ge ut Eon III bredvid Eon IV?

   Allt för många rollspelsföretag har svikit rollspelarna på ovan nämnda sätt, nämligen att inte ge ut den kompletta modulsamlingen till samma upplaga, och har på så sätt sabbat sin trovärdighet och svikit ett förtroende. Och ju svårare det är att konvertera reglerna, desto värre är det.

   För allvarligt talat. Alla erfarna rollspelare jag känner, älskar Eon över i princip allt annat. Och det är inte för att det är ett strömlinjeformat spel, med fräsig formgivning, få regler och superhjältebetonad spelstil. Utan för att det finns regler till allt, för att det är komplext och realistiskt, dödligt och fullt av möjligheter. Jag kommer inte heller att införskaffa Eon IV.

   Radera