onsdag 8 maj 2013

Svärdsspel

Närstrid kretsar kring anfallare och försvarare där den som är anfallare för tillfället driver och kontrollerar striden och den som är försvarare försöker finna luckor för att vända läget till sin fördel.

För en anfallare finns det tre olika anfallstaktiker som man kan genomföra förutom det vanliga standardanfallet. Man kan välja på snabbt anfall som ger en ökad chans att träffa med som istället innebär mindre skada. Det finns även det kraftfulla anfallet som i motsats är svårare att träffa med men som i gengäld orsakar betydligt mer skada. Den sista typen av taktik är gruppanfallet som är svårare att träffa med men som istället har chans att träffa alla på motståndarsidan.

Även försvararen kan välja på ett antal taktiker om man inte vill genomföra ett standardförsvar. Ett defensivt försvar innebär att man får en bonus på sitt försvarsslag men att det istället blir svårare att få kontroll över striden och bli anfallare i nästa runda. Motsatsen till defensivt försvar är taktiken kontring som innebär att man som försvarare går på offensiven och gör allt för att ta kontroll över striden. Med kontring får man ett avdrag på sitt försvarsslag men om man väl överlever anfallet blir man garanterat anfallare i nästa runda.

Det är även viktigt att nämna att alla taktiker för både anfallare och försvarare som inte är en av standardtaktikerna innebär att en ökad Utmattning. Utmattningen kan i sin tur leda till både svårighetsökningar och Chockslag men mer om det en annan gång.

3 kommentarer:

  1. Tycker verkligen om att försvaren gör aktiva val hur nästa runda kommer att se ut. Är detta system gjort för att man endast gör en attack åt gången eller kommer en anfallare kunna deklarera två attacker på samma runda?

    Sen har jag en liten fundering på gruppanfallet. Är det menat för mass-strid som 5 vs 5 eller när man slåss själv mot flera t.ex 1 vs 2?

    En annan fundering jag har är hur det kommer fungerar att vara försvarare mot multipla attacker (antingen flera från samma eller en attack var från varje fiende). Kommer det bli som tidigare EON att det blir linjärt svårare för varje slag utöver den första och du slår ett försvarsslag för varje attack, eller använder ni någon annan fiffig lösning?

    SvaraRadera
  2. En anfallare kan inte göra flera attacker under en runda, det hanteras istället av att anfallaren fortsätter att vara anfallare nästa runda.

    För strider med flera individer så delas det alltid upp i delstrider så att 5 vs 5 vanligen blir 5 st 1 vs 1, även om andra möjligheter finns. I en delstrid så måste en sida vara precis 1 individ, andra sidan kan vara fler.

    Och den sidan som en fler får en numerär-bonus vilket ersätter den linjära svårighetsökningen. Som enskild försvarare slår man bara ett slag mot samtliga anfall.

    SvaraRadera
  3. Jag får gåshud av ditt svar, Eon IV är på väg åt rätt håll enligt mig. Ska bli spännande att se era balanseringar och hur ni hanterar de special fall som dyker upp. Väntar med spänning tills jag får boken i min ägo!

    SvaraRadera