lördag 20 april 2013

Skytteligan

Skytte och avståndsstrid utgår i Eon från definierade avstånd vilka är Närstrid, Kort, Medellångt, Långt och Mycket långt. Istället för att ange i meter hur långt ett avståndsvapen når så anger man istället till vilket avstånd det når. Endast bågar och armborst når Mycket långt och de flesta kastvapen når bara Medellångt.

Varje avstånd hör även samman med en svårighet så för att träffa någon på Långt avstånd så krävs både ett vapen som når så långt samt att man klarar svårighetsgraden på 14 samt eventuella motståndsslag om målet försöker undvika.

Till skillnad från tidigare orsakar ett avståndsvapen samma skada på samtliga avstånd (som den har räckvidd till) vilket har gjort avståndsskytte både farligare, roligare och enklare. Styrka är inte längre en faktor för hur mycket skada man orsakar (förutom för flera kastvapen). Om man vill göra mer skada med sin båge så skaffar man istället en större och hårdare spänd båge.

9 kommentarer:

 1. hur e det då möjligt med tex SL" ni skulle gissa på att han sitter ca 150 m från er" "jag tar upp min båge och avlåssar en pil" hur vet man då att den når? hur många meter är ett avstånd? menar e ju lite muppigt eller lite DoD att säga som SL "han sitter på medellångt avstånd från er", jag gillade meter systemet, man fick bara finslipa lite men det funkade bra och gillade att olika bågar hade olika räckvidd. tycker detta verkar lite synd. avsåndstrid var endå relativt enkelt.

  SvaraRadera
 2. för övrigt måste jag även påpeka att ni gör annars ett fantastikt jobb och ser mycket fram emot eon IV. :)

  SvaraRadera
 3. Tackar! Givetvis finns det riktlinjer för de olika avstånden där Mycket långt exempelvis är 100-200 meter, men det är den detaljnivån som vi vill komma bort ifrån. Vi vill ha en mindre finkorning skala för att slippa problematik som "Han är 105 meter bort? Ja men då går jag fram 6 meter och skjuter sedan på det lättare avståndet".

  Jag skulle säga att de viktiga delarna i det fall du beskriver är: Är målet inom räckhåll? samt Hur svårt är det? När man har koll på avstånden är det ganska lätt att bestämma dessa saker utan att ens behöva tala kring dem. "På andra sidan ängen dyker X upp? Kan jag skjuta X med min båge? Ja, svårigheten är 14 då X inte sett dig."

  SvaraRadera
 4. (Y) jag förstår. låter bra:)

  SvaraRadera
 5. Kaigon, du nämner som exempel att det är svårighet 14 att träffa någon som inte sett dig. Men är det då svårare att träffa någon som upptäckt dig eller får den personen möjlighet att undvika då? Jag gissar på det senare, men önskar bara få det förklarat =)

  SvaraRadera
 6. Vi arbetar inte riktigt på den detaljnivån för svårigheter med tanke på att det är "omöjligt" att ta hänsyn till alla förutsättningar. Istället ger vi en stark basplatta för vad olika svårigheter innebär och några exempel på hur man kan modifiera dem. Annars får man ju lätt "Målet springer", "Målet springer i mörkret", "Målet springer sick-sack", etc.

  Angående undvika så är det upp till SLs tolkning om ett sådant slag får slås eller inte.

  SvaraRadera
 7. Tack då förstod jag det rätt och alla möjliga missförstånd i sammanhanget är utredda.

  SvaraRadera
 8. Är tanken att det ska vara lätt att få tag på olika kraftiga bågar med olika styrkekrav? Verkar rimligt.

  SvaraRadera
 9. För tillfället finns det tre bågar med olika krav på Kroppsbyggnad.

  SvaraRadera