fredag 6 juli 2012

Karaktärsskapande

Ibland går det inte riktigt som man tänkt sig. Din plan var att kontra fiendens anfall för att sedan göra slut på honom med din fina storyxa. Men ödet slog till och det som såg ut att vara en skadad mans sista desperata kamp för andrum blev istället alldeles för många 6:or, en glipa i din dyra plåtrustning och ett kortsvärd någonstans mellan femte och sjätte revbenet. Även om du lade alla dina fokustärningar på att klara Dödsslaget med svårighet 24 så skulle du inte överleva många minuter med en sargad aorta. Nåväl – dags att göra en ny rollperson...

Vilket tar oss till dagens ämne.

Under de senaste veckorna har vi i Eon IV-gruppen lagt fokus på att testa själva karaktärsskapandet. Ännu mer än i tidigare versioner så ligger den stora tyngden på händelsetabellerna. Det finns fyra stycken som går under namnen Färder & äventyr, Intriger & illgärningar, Kunskap & mysterier samt Strider & drabbningar. Alla dessa är fullfjädrade T100-tabeller så vi talar om totalt 400 resultat. Till detta kompletterar vi en fullfjädrad lista med bakgrunder och kontakter samt listor på stämningsmässiga expertiser och särskilda kännetecken där färdigheterna "Skylla på andra" och "Hederligt intryck" är några av mina favoriter.

De mer intressanta delarna av karaktärsskapandet har fått mer plats medan vi gjort stora förbättringar i att snabba upp de långsammare stegen, exempelvis färdighetsköpandet och utrustningsvalen. När jag igår testade att göra en karaktär själv så fick jag en helt spelfärdig adasisk bågskytt på 30 minuter, utan att stressa men ändå fokusera på att bli klar. Jag anar att en rutinerad grupp kommer att kunna göra en ny karaktär i samma hastighet i det fall att ödet slår till och låter fienden få alldeles för många 6:or.

6 kommentarer:

 1. Låter bra!

  Är alltid kul att göra ny karaktär så ska bli väldigt spännande att köra nya EON!
  Men för oss i vår spelgrupp så gör det inget om det tar en kväll att göra en karaktär. Det tar tid att föda fram en intressant karaktär tycker jag! Det är en person som man ska umgås mycket med och då behöver man inte ha bråttom.

  Något datum spikat för nya EON?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sounds good...

   En lösning skulle kunna vara att ha en "snabbmetod" för de tillfällen när man fort behöver ha en ny karaktär och en detaljerad metod för de grupper som tycker om att mysa en hel spelkväll med karaktärsskapning etc.

   Just my 5 cents

   Radera
  2. Absolut! Bara för att det tar mindre än en timme att göra en karaktär så kan det som alltid vara motiverat att utforska och låta karaktären växa innan man sätter den i spel - vi har bara strävat efter att regelsystem kring att skapa karaktären inte ska ta för stor plats för att därmed lämna plats till mer kreativa delar.

   När det kommer till datum så har vi inget idag men jag lovar att så fort vi har det så kommer vi att slå på den stora trumman så att ingen missar det!

   Radera
 2. Finns det en nackdelar-tabell också? är ju ett måste, för å få roliga karaktärer :)

  SvaraRadera
 3. Personligen har jag tyckt att den klassiska nackdelstabellen alltför många gånger förstör den karaktär jag håller på att skapa - alternativt att det slutar med att man slår massor med slag bara för att hitta en nackdel som "passar in". Det är en av anledningarna till att vi inte har kvar en separat nackdelstabell.

  Det är däremot vanligt att resultat på de vanliga händelsetabellerna innehåller ett "men" som kan vara mer eller mindre nackdels-aktigt. Kanhända vann du en stor duell, fick enheter till dina stridsfärdigheter, men nu finns det en person som känner sig vanärad och är ute efter hämnd. Om man vill ha ännu underligare nackdelar så kommer det alltid att finnas en tabell (dock inte en händelsetabell) för personliga fältstörningar (som i längden kan leda till icke-existens).

  SvaraRadera
 4. Kanon roligt att höra! Personligen har jag inte något emot långa karaktärsskapande, men att snabba upp eons är det inte något fel med.
  För rutinerade spelgrupper så är de tidigare versionerna helt ok tidsmässigt, dock för mindre rutinerade spelgrupper så var rekomendatione att göra nya karaktärer någon dag innan spelmötet.

  Är oerhört nyfiken och entusiastisk på nya Eon, var det första rollspelet som den här yngligen spelade. Än idag är jag lite skadad så det första jag söker efter i ett nytt rollspel är regler för alkoholism. :)

  SvaraRadera