tisdag 31 maj 2011

Spelledarskärmen


Något som alla rollspel av rang behöver är en spelledarskärm. Denna mur bakom vilken spelledaren kan ha diverse papper som spelarna inte bör se, slå dolda tärningsslag eller bara använda informationen som står skriven på den som hjälpmedel under spelet.

Men hur skall en bra spelledarskärm vara? Skall den vara hög (tre stående A4) eller kanske bred (tre liggande A4)?

Vad skall följa med när man köper en spelledarskärm? Bör det vara ett äventyr? Kartor? Häfte med monster och motståndare? Stridsformulär och skadetabeller? Litet kompendium med nya yrken och bakgrundstabeller?

Sedan, det kanske viktigaste, omslaget. Vad skall det vara för typ av motiv? Vi på Neogames vill passa på att lyfta fram spelledarskärmen till Neotech 1 (som ni kan se på bilden ovan) där Marco Behrmann (hotfullt pekande i förgrunden) och Carl Johan Ström (iförd fårskinnsjacka i bakgrunden) förkroppsligar genren Cyberpunk.

Så frågan i korthet. Vad har ni för önskemål om hur Eon IV’s spelledarskärm skall se ut och vad den skall ha för innehåll?

20 kommentarer:

 1. Vad glad jag blir att ni frågar.

  Mina önskemål är följande:
  Skärmen i sig:
  Tre Liggande A4 - för att det fungerar mycket bättre för mig och "muren" mellan mig och spelarna blir inte lika hög. Speciellt mycket högre risk att spelarna kan tjuvkika blir det inte heller. Att den är i tjock papp (som hårdpärmarna på en bok, se Coriolis skärm t.ex.) tycker jag höjer känslan enormt till skillnad från "traditionella" skärmar.

  Innehållet ska vara saker som man behöver ofta och under sessionerna med målet att minska bläddrandet i böcker vid spelandet.

  Framsidan får för min del gärna vara neutral men stämningsfylld. Den ska inte sno uppmärksamheten från spelet genom för mycket detaljer och den får gärna vara "tidlös" (det vill säga, hur mycket det än roar mig att se N1-skärmen så syns det att den är "gammal")

  Medföljande grejer:
  Andra spelhjälpmedel såsom referensark för olika saker som spelarna och spelledaren kan ha nytta av (som till Noir), lite karaktärsblad (men inte som ända sätt att få dem).
  Ett antal spelarmappar, som fanns till DoD6 (tror jag) kan också vara en god idé. Där spelarna kan samla sina papper och karaktärer på ett stilfullt vis och även ha tillgång till lite regler.

  På så sätt är det mer ett set med spelhjälpmedel än "bara" en skärm.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med om att en spelledarskärm bör vara liggande, dvs inte hög. I övrigt tycker jag N1 är en perfekt mall för hur spelledarskärmar bör vara.

  SvaraRadera
 3. Mitt förslag är 4 stående A4, det är helt enkelt bäst så. 3 är för lite stående, och för mycket liggande. Skärmen bör innehålla tabeller som används flitigt. Träffområden och dyligt är väl det första jag kommer att tänka på som kan vara användbart på både ut och insida. Insidan kan förslagsvis också innehålla prislistor för värdshusmat, tullar etc.
  En av sidorna på utsidan bör definitivt innehålla en stämningsfylld bild medan insidan lite tråkigare bara har plats för tabeller.

  Saker som bör skickas med skärmen kan ju vara karaktärskort, tabellsamling, beroende på nya regler - kanske stridskort? sen är det ju alltid trevligt med kartor :)
  Tja, det var väl mina två kopparmynt det....

  SvaraRadera
 4. Liggande är bäst. Då får man mer plats bakom skärmen för böcker och anteckningar och man ser fortfarande spelarna vilket jag aldrig gör med nuvarande Eon-skärm då vi ofta sitter ganska tillbakalutade när vi spelar.

  Sedan som tidigare sagt, tabeller som man normalt sett behöver. Och inte onödiga tabeller. Tänk igenom varje tabell tretton gånger innan den kommer med för det finns inget så irriterande när man pratar SL-skärmar som en onödig tabell som mest är i vägen bara för att någonting mycket mer relevant saknas istället.

  Framsidan ska vara någonting mysigt som man kan titta på och få en "eon-känsla" av men samtidigt inte för iögonfallande då det inte får ta uppmärksamhet.( Fast spelare brukar ändå sluta titta på skärmen efter en liten tid, oavsett hur intressant den är)

  Och ja, Sl-skärmen bör helst följa med regelboken och inte säljas separat eller något sådant.
  Avskydde tex Noir's spelpaket även om det är mycket användbart.

  SvaraRadera
 5. 3 A4 tycker inte jag räcker, jag skulle vilja ha 4 stående A4 ark av hög kvalite (avskyr den vikta kartongskärmen). Liggande A4 tycker jag låter helt fruktansvärt dåligt, jag tycker tabbellerna på undre hälften av stående A4 på en skärm är väldigt svår att läsa och hitta och om den ska ligga ner så blir det ju änu värre.
  Utseendet på insidan tycker jar ska vara snygg, gärna med nånn karta av mundana knappt synlig i bakgrunden. Tabbellerna skulle vara bäldigt sköna om dom såg ut att vara handgjorda (dock se till att texten är tydlig och lättläst).
  Namntabbell skulle va trevligt att ha en liten (den elaka trollkaren Svart Nills låter inte så skrämmande, och ja jag har använt det namnet). Annars är det väll dom tabbeller som används mest som bör vara med.
  Lösa papper som följer med skärmen avskyr jag, Dom försvinner bara. Då ser jag helre ett häfte.

  Jag betalar helre 250 för en bra skärm än 129 för en dålig.
  Detta är i alla fall vad jag tycker.

  SvaraRadera
 6. Namntabeller vore sjukt onödigt att ha med på en SL-skärm till Eon med tanke på hur mycket olika namn det finns och hur namnkulturen skiljer sig ifrån olika kulturer och länder.
  Lösa papper håller jag nog dock, delvis med om även om stridsark och sådant kan vara bra så har dem en tendens att försvinna.
  Men jag står fortfarande fast vid min åsikt om att SL-skärmen ska följa med regelboken. Jag betalar gärna en extra slant för att den ska följa med men jag vägrar köpa en sl-skärm vid sidan av. Så kul och nödvändig är den inte, den är knappt värd en extra fraktkostnad separat.

  Och för att förtydliga ytterligare, liggande är bäst av många anledningar men framför allt blir det enklare att se spelarna och man har större utrymme för SL-fuffens.
  Gärna i kvalitetsmatrial men normalt sl-skärmpapp funkar för mig.

  SvaraRadera
 7. Jag vet att detta inte är ett forum men då förespråkare för liggande skärm återkommer så gör jag också det. :)
  Anledningen till 4 stående är just att få lagomt med plats. Blir ett "trevligare" utrymme att husera i (tycker jag) än med 3 liggande. Förstår inte riktigt hur höjden blir ett problem då jag aldrig sitter rakt bakom skärmen utan har den lite vid min sida. Låt oss vidare fokusera på vad vi vill ha på skärmen istället för vad vi inte vill ha på den så kommer säkert fler till tals. Ha en bra dag mina vänner!

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Behövs det verkligen en spelledarskärm? Är inte spelledarskärmar väldigt...90-tal? Det var nån gång på 90-talet jag senast använda en, iaf.

  SvaraRadera
 10. Markus: Nackdelen om man skall ha ett spelledarskärmspaket som skall innehålla en stor blandning saker såsom kort, rollformulär, tabeller och så vidare är att det blir väldigt dyrt att producera och blir rätt så dyrt ut till kund. Det vore trevligt om skärmen kunde bli rätt så billig. Däremot vet jag inte om man borde ha skadetabeller exempelvis på själva skärmen eller i ett häfte som man kan ha invid?

  Så du tycker att N1 skärmen känns gammal ;) Ska vi således inte be CJS och Marco att slänga på sig barbarfällar och posera med svärd är det du menar :)

  SvaraRadera
 11. Ymir: Check... de flesta tycks rösta för liggande.

  Jan-Erik: Karaktärskort? Vad tänker du på då? Rollformulär?

  Poseur: Mjo... det kärvs ju en funderare på vad som skall föja med. Tabeller bör ju finnas där av en anledning. Men skärmen kommer inte med regelboken då den är mer som ett tillbehör för de som vill ha eller känner att de behöver den.

  SvaraRadera
 12. djeflaprazzel: Oki... så mer stilistisk skärm då. Bra kvalitét och en lite mer "fantasykänsla" med kartor och snygga fonter. Lösa papper håller jag med om går bort. Men om det blir något som följer med så blir det väl i form av ett eller två häften.

  Fast kanske kan man ha några stridsark med. Typ anfallsmanövrer och försvarsmanövrer samt övertag man får välja på...

  SvaraRadera
 13. Ymir: Det får stå för dig. Själv har jag en Spelledarskärm allt som oftast. Men då är jag ju också himla retro.

  SvaraRadera
 14. Korekt. Det är väldigt tråkigt med en skärm som är totalt fantasilös. Dark herasy har en rätt bra skärm enligt mig.
  Skulle inte "stridsarket" kunna va på skärmen eller eventuelt i ett häfte för sig?

  SvaraRadera
 15. Gud, vilka gamla synder du drar upp! Jag var ju ung då. Dock har jag kvar både Uzin och pistolen som CJ använde på omslaget. *nostalgi*

  Jag ställer gärna upp på Eon IV-skärmen. Jag har ett gammalt lajvsvärd hemma som jag kan posera med. Och nu är jag ju dessutom lite coolt Conan-långhårig också.

  SvaraRadera
 16. Fast CJS och Marco i barbasrfällar kanske hade säkert varit en vacker syn och nästan värd att ha på skärmen. Annars kan ni ju be dem posera och lägga upp bilderna på bloggen?

  Jag håller med om att ett paket med allt möjligt säkert blir väldigt dyrt, jag slängde mest ur mig en massa olika idéer och tänkte inte att alla grejer skulle vara med. De 3 viktigaste sakerna för att jag ska använda en skärm är: Användbara tabeller, snygg, liggande.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Blasphemy; yepp sorry rollformulär torde vara den korrekta svenska termen.
  Mitt förslag är att ni sätter ihop ett "spelhjälpmedelspaket" med lite olika prylar som man kan ha nytta av, även om priset blir lite högre. På så sätt kan fler finna någon anledning att köpa paketet. Jag tror faktisk att jag köpt allt ni gett ut till Eon (förutom första regelboken, vi började spela Eon då version 2 var ny). - men en liggande skärm utan något mer går fetbort. "Been there - never going back"

  SvaraRadera
 19. Jag skulle vilja ha en modifierbar spelledarskärm.

  Var jag menar är att insidan på spelledarskärmen är fickor, plastfickro eller såna ramar som de har på ICA/konsum i kassan.

  Dessa ramar/fickor kan du sedan fylla med ett urval av tabeller, och ark efter behag och behov.

  Ett ark är skade- och stridstabellen, ett är slumpmässiga händelser och namnlistor, etc. etc. Med spelledarkittet följer ett tio-tjugotal sådana ark som spelledaren kan växla mellan. Framsidan är en stämningsfull bild.

  Möjligheten att byta ark gör att spelledaren dels kan använda de av Neogames publicerade spelledarark som han tycker passar, men också använda sig av egna konstruktioner för husregler och liknande.

  Varje ficka bör rymma ett A4 ark, antingen stående eller liggande.

  //Telephalsion

  SvaraRadera