torsdag 6 september 2012

Vad vill ni se på rollformuläret?

Bland mycket annat så arbetas det nu med rollformuläret. Det kan redan nu sägas att det blir betydligt färre kryssrutor till skillnad från rollformulären till Eon 1-3.

Men förutom de nödvändiga regelbitarna så finns det ju utrymme för annat. Så? Vad vill ni se på rollformuläret och vad vill ni inte se på rollformuläret?

Vill ni se rutor för Hemort? Religion? Sexuell läggning? Favoritfärg? Husdjur? Citat? Och vad för plats kan man spara in på?

Kom med förslag och tankar!

15 kommentarer:

 1. Det skulle vara trevligt att ha en version av formuläret där man får plats med all väsentlig speldata på en enkelsidig A4.

  SvaraRadera
 2. På vårat hemasnickrade formulär för Eon 2/3 så har vi plats för bepansring. Dvs. Vilka delar av kroppen som är skyddade och med vilken typ av pansar. Det tar plats, men är användbart för realismen. Rensa i vapenlistan, behöver man verkligen plats för att skriva in stats för 7 olika närstridsvapen?
  När det gäller färdigheter så borde de flesta finnas färdigifyllda på färdighetssidan. Vapen- och språkfärdigheter får man själv skriva in. Jag föreslår något mindre rutor att skriva i (utgår fortfarande från våra husformulär) för att få plats med fler grejer på rollformuläret.

  SvaraRadera
 3. Grey: Formuläret ska bli 2 sidor. Dvs 1A4 fram och bak. Sedan kanske det blir ett längre formulär sen nån gång.

  Oskar: Ja färdigifyllda färdigheter har vi tänkt att vi ska ha. Likaså ska vi inte ha lika många närstridsvapen.

  Är det okej om man förutsätter att vissa saker antecknas på sidan om? Typ som besvärjelser eller ceremonier om man är magiker/präst eller ska de ha ett utrymme på formuläret?

  SvaraRadera
 4. Några saker jag skulle vilja ha är
  Personlighet (plats för ett eller två ord, ex. "blyg")
  Bakgrund (plats för några ord, ex. "gatubarn från huvudstaden")
  Socialt stånd/klass/nivå/kast (plats för ett eller två ord, ex. "laglös")

  Alternativt ett utrymme för
  Koncept (plats för en kort mening, ex. "utstött barbar från träskmarken")

  Oavsett metod tycker jag alltså att det behövs lite plats att beskriva själva personen på ett sätt som inte har med rena speldata att göra, eller valet av yrke, ras, karaktärsdrag, etc.

  SvaraRadera
 5. Min kommentar gäller Blasphemy:s inlägg om att slopa besvärjelser

  SvaraRadera
 6. Cermonier/besvärjelser/stridskonsttekniker och liknande skall inte under några omständigheter vara med på rollformuläret! Det tar upp sjukt mycket onödig plats för alla som inte spelar sådana yrken, och för dem som spelar dessa så räcker rutorna ändå i stort sätt aldrig till.
  Ta hellre sådan plats för att kunna skriva upp vänner/kontakter/resekamrater/följeslagare eller något liknande.
  En speciell ruta för Ödespoäng (eller vad det nu heter, om det kommer med) så man slipper skriva det på övrigtrutan när man råkar ha en karaktär med Luktsinne eller något annat attribut.
  En ruta med kampanjens namn, har märkt personligen att döpa kampanjer gör mycket för känslan och att ha någonstans där spelarna kan se namnet är då bra.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med om att magiska formler och effekter inte bör finnas på rollformuläret. Jag spelar ofta magiker och har oftast besvärjelser m.m. på separat papper i vilket fall.

  Jag tänker att bepansring per kroppsdel också kan få antecknas på ett separat papper.

  Vad gäller bakgrund så tycker jag det bör ha plats för ett par meningar. Hellre en eller två långa rader än flera korta. Ursprung och socialt stånd behöver emellertid bara ett par ord.

  SvaraRadera
 8. Vad jag VERKLIGEN vill se är en ruta för och en för , ev en för båda, som har plats för alla dylika saker. Rutor för sådant som "särskilda förmågor", "skador och lyten", etc. förmår inte riktigt täcka in allt.

  När jag spelat Eon har jag ofta behövt anteckna resultat av bakgrundsslag (och saker somm hänt under äventyr) på flera platser på formuläret på grund av platsbrist (trots att jag skriver korta kodord), vilket gör det hela tämligen rörigt. Jag vill kunna samla alla resultaten på samma ställe. Ex. Nattuggla, familjens svarta får, skuld, studietid och hästars herre.

  Jag tror att det essutom skulle spara plats med en större ruta i stället för flertalet små.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vad jag VERKLIGEN vill se är en ruta för och en för , ev en för båda"

   Glömdes det måhända några ord där? =)

   Radera
 9. I våran grupp har vi i nästan alla system traditionen att ha ett kladdpapper vid karaktärsskapandet där vi antecknar allt som endast är väsentligt för just den biten, och därefter renskriver det på ett rollformulär.

  Därför ser jag helst inte att man behöver ha utrymme för något som inte används i spelet. Därtill är det onödigt att ha med sånt som endast gäller vissa karaktärer, som t.ex. stridskonster, magiska besvärjelser, etc. Har inget emot konceptet att tillföra särskilda formulär för dessa saker som kanske kan köpas separat el dyl.

  En viktig sak med rollformulär är layouten, något jag irriterar mig ofta på är behovet att vända på ett rollformulär ständigt för att saker står på fel plats. Jag ser gärna ena sidan med "fluff", t.ex. personbeskrivningar, bakgrund, namn på kontakter, utseende, utrustningslistor o dyl medan andra sidan är mer "crunch", dvs färdigheter, attribut, vapendata och skadesektion.

  SvaraRadera
 10. Tusen tack för alla bra kommentarer. Vi tar dem till oss nu när vi designar rollformuläret.

  Vi har dessutom planer på att ta fram ett karaktärsskaparformulär för de som vill använda de där man kan hantera rollpersonsskapandet och sedan föra över det slutgiltiga till det "riktiga" formuläret. Således kan man anteckna i detalj bakgrundsresultaten där och i de ordning de kom.

  SvaraRadera
 11. Please.. Inte för att verka anti på något sätt men lägg ner den lilla tiden det skulle ta att designa och layouta ett sådant formulär på någonting mer vettigt. Jag kommer låta, och låter redan grymt anti men seriöst. Har någon, någon som helst nytta av ett special-papper man kan kladda ner sina bakgrundsslag på för att sedan överföra dem till det riktiga karaktärsbladet? Inte nog med tryckkostnader ( om det kommer med officiella rollformulär), eller att skriva ut dem hemma så fungerar ju ett vanligt kladdpapper minst lika bra. Lägg då hellre ner tid att fixa något i stil med bakgrundsformulär, med massa rutor och linjer man kan skriva ner en hel massa om sin bakgrund (eller ett magi-formulär eller stridskonstformulär). Men ett designat kladdpapper?! Inte ens WotC skulle väl göra något så hemskt?

  /Poseur- rant over, and keep up the good work boys =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att du behöver oroa dig :)
   För det första är ett karaktärsskaparformulär inte något som skulle gå i tryck utan snarare finnas som en tillgänglig PDF-resurs. Dessutom har den visat sig användbar i att göra flödet bättre när man gör sin rollperson - vi har helt enkelt sett nya delar bara genom att titta på karaktärsskapandet från ett annat håll. Till slut har den lilla tiden som vi lagt ner på formuläret redan tjänats igen av de otaliga testkaraktärer vi gjort.

   /Niklas - Karaktärsskaparformulärsupphovsman

   Radera
 12. Som tidigare nämns tycker jag att det som står på formuläret ska vara generella saker som (nästan) alla karaktärer kan använda sig av. Personlighetsdrag, bakgrund och konsekvenser av tidigare äventyr är sådant som alltid är kul att skriva ner och "ta med sig". Besvärjelser, stridskonster etc är sådant som bara en del av alla karaktärer kommer ha användning av, och annars bara tar upp plats.

  Med detta sagt vore det inte helt dumt att ha dessa "övriga" tabeller tillgängliga på ett separat A4, kanske specifikt för den typen av karaktär man skapar. Alltså gör spelare A en vapenmästare så laddar han hem pdf:en för extra vapen, stridskonster och rustning, medan spelare B som har skapat en magiker får skriva ut pdf:en för magiska effekter, böcker, alkemiska preparat etc.

  SvaraRadera